Το ακούω τόσο συχνά που θεωρώ ότι το θέμα είναι κοινότυπο. Πέρασαν οι εποχές που οι άντρες κοντά στα 30 έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί και να ξεκινούν την οικογένειά τους με ένα καλό και νοικοκυρεμένο κορίτσι.
Η σχέση σε στάδια
Σήμερα βγαίνεις με έναν άντρα, στην αρχή είναι όλα αβέβαια και καινούργια. Περνάει όμως ο καιρός και διαπιστώνεις ότι αυτή η γνωριμία εξελίσσεται υπέροχα. Συνεννοείστε, σας αρέσουν τα ίδια πράγματα, σέβεται ο ένας τις επιθυμίες του άλλου, τα πράγματα στο σεξ δείχνουν ότι είστε πλασμένοι για να είστε μαζί. Τα ραντεβού προχωράνε και εσύ αισθάνεσαι ότι η σχέση θα προχωρήσει στο επόμενο και πιο ώριμο στάδιο, εκείνο της δέσμευσης. Πριν το συνειδητοποιήσεις, αρχίζεις να σκέφτεσαι πιθανά τη συγκατοίκηση, τις διακοπές μαζί το επόμενο καλοκαίρι -οπότε θα ήθελες να ξέρεις πότε μπορεί να πάρει την άδειά του για να κλείσετε κάτι όμορφο έγκαιρα- ή ακόμα (αυτό γίνεται μυστικά συνήθως δεν το αποκαλύπτουμε στον σύντροφό μας γιατί έχουμε και μία γυναικεία αξιοπρέπεια) τη δημιουργία οικογένειας λίγο αργότερα.
Οι περισσότερες γυναίκες αγαπούν την ασφάλεια.
Οι γυναίκες μπαίνουν πιο γρήγορα στη διαδικασία να τακτοποιήσουν στο μυαλό τους τη συντροφική σχέση. Οι περισσότερες αγαπούν τη βεβαιότητα, τη μυστική υπόσχεση ότι δεν ζούμε μόνο για το παρόν, έχουμε και μέλλον μαζί. Σαν γυναίκες άλλωστε, από τη φύση μας έχουμε χρονικούς περιορισμούς στη μητρότητα (εάν αυτό μας ενδιαφέρει). Όταν ερωτευθούμε θέλουμε να ξέρουμε ότι κι ο άλλος είναι έτοιμος να δεσμευτεί και να είναι έτοιμος να επενδύσει στο “μαζί” και στο “για πάντα”.
Και παρόλο που στο δικό μας πανέξυπνο θηλυκό εγκέφαλο όλα μοιάζουν λογικά και νοικοκυρεμένα διαπιστώνουμε ότι απολύτως τίποτα δεν γίνεται τη στιγμή που θα έπρεπε. Μα τι σκέφτεται εκείνος για τη σχέση μας; Κάνουμε κι άλλη υπομονή, περνάνε μερικές εβδομάδες ακόμα κι όμως εκείνος δεν συζητάει για τις επόμενες διακοπές, μας πληροφορεί ότι ανανέωσε το ενοικιαστήριο του μικροσκοπικού διαμερίσματός του, συνεχίζει να φέρεται ανέμελα και να απολαμβάνει τις ημέρες που περνούν χωρίς κανένα πλάνο. Γενικά, η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται σε αναμονή.
Η ώρα που θέτουμε το καυτό ερώτημα
Είναι πιθανό μια γυναίκα που έχει φανταστεί το επόμενο βήμα να αδημονεί για κάποια σημάδια που θα δείξουν ότι και ο σύντροφός της επιθυμεί κάτι αντίστοιχο. Και τότε συνήθως εξαντλείται η υπομονή μας και ανοίγουμε μία σχετική συζήτηση, όσο πιο ανάλαφρα μπορούμε σχετικά με το που πάει η σχέση (;;;)
«Δεν φταις εσύ αλλά φοβάμαι τη δέσμευση»
Εάν έχετε βιώσει κάτι αντίστοιχο να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες. Πολλοί άντρες με βλέμμα απορίας για το ερώτημά μας στην αρχή που μεταλλάσσεται σε προβληματισμένο βλέμμα στη συνέχεια λένε σε πολλές γυναίκες ότι έχουν μία ιδιαίτερη δυσκολία και δεν ξέρουν τι και πως αλλά να…. φοβούνται τη δέσμευση. Αυτή η εξομολόγηση αφήνει τις γυναίκες άφωνες στην αρχή και προβληματισμένες στη συνέχεια καθώς εάν το έχετε παρατηρήσει, αυτή η φοβία μοιάζει να είναι κυρίως ανδρικό χαρακτηριστικό. Και πως ξεπερνιέται άραγε;
Περιττή η διαπραγμάτευση και η “θεραπεία”. Μην κάνετε το λάθος να του δείξετε ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται τύπου “σιγά και τι θα γίνει, θα μεταλλαχθείτε επειδή προχωρήσατε στο επόμενο βήμα και μείνατε μαζί; Ίσα ίσα, όλα θα είναι καλύτερα αφού και μετακινήσεις δεν θα έχετε πολλές και οικονομία θα κάνετε αφού θα μένετε σε ένα σπίτι και στο κρεβάτι θα περνάτε τέλεια κάθε βράδυ…”.
Μην κάνετε ούτε το λάθος να του προτείνετε να το δείτε μαζί με έναν ειδικό. Δεν του συμβαίνει στην πραγματικότητα κάτι που χρειάζεται θεραπεία, αλλά ακόμα κι αν όντως χρειάζεται, αυτό είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη, όχι δική σας.
Αποκωδικοποίηση του “φόβου δέσμευσης”
Θα αποκωδικοποιήσουμε τη φοβία της δέσμευσης των ανδρών και νομίζω ότι χρειάζεται να πάρετε σοβαρά υπόψιν σας αυτά που θα σας πω.
-Δεν υπάρχει φόβος δέσμευσης. Αυτό που υπάρχει είναι πλειάδα διαθέσιμων επιλογών μέσω social media και περισσότερων επιλογών στις εξόδους με τους φίλους του.
-Δεν υπάρχει φόβος δέσμευσης. Υπάρχει η μυστική σκέψη (που ποτέ δεν θα σας πει ανοιχτά) ότι ίσως λίγο αργότερα βρω μία γυναίκα που θα μου ταιριάζει περισσότερο, θα είναι καλύτερη, πιο σέξι, πιο πετυχημένη, πιο ελεύθερη, πιο… (η λίστα είναι ατελείωτη).
-Δεν υπάρχει φόβος δέσμευσης. Υπάρχει η πεποίθηση ότι “είμαι ακόμα μικρός για μεγάλα προβλήματα. Η ζωή είναι μικρή για να περιοριστώ και να αναλάβω ευθύνες από τώρα”. (Αυτό το τελευταίο δεν πάει σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία ανδρών, μπορεί να έχει πατήσει τα 50 και να θεωρεί ότι είναι μικρός ακόμα για μεγάλα βάσανα).
Και θέλω να σας ρωτήσω αγαπημένες μου φίλες.
-Θέλετε έναν άνδρα που φοβάται; Τη δέσμευση ή οτιδήποτε άλλο;
-Θέλετε έναν σύντροφο και ίσως μελλοντικό πατέρα των παιδιών σας που δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες;
-Θέλετε έναν άνθρωπο που θεωρεί ότι εκεί έξω ίσως υπάρχουν καλύτερες από εσάς;
Ο φόβος της δέσμευσης είναι μία δικαιολογία με ένα σημαντικό κρυμμένο μήνυμα. Ο άντρας που έχετε στο πλευρό σας δεν έχει ούτε φοβία ούτε φόβο, απλά δεν θέλει να πάρει καμία σοβαρή απόφαση για το μέλλον του. Διερευνεί ακόμα τις πιθανότητες και τις επιλογές και στο μεταξύ απολαμβάνει ότι του προσφέρει η ζωή (και εσείς προσωπικά). Δεν θέλει να σας χωρίσει, αντίθετα προτιμάει να χαλαρώσετε και να αφήσετε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι γιατί το τελευταίο που θα ήθελε είναι να ανταλλάξει αυτό που ζει με μια νέα πραγματικότητα στην οποία θα υποχρεούται να κάνει πράγματα… μαζί σας.
Τώρα που ξέρετε τι πραγματικά συμβαίνει στο κεφάλι των ανδρών που φοβούνται τη δέσμευση, δεσμεύεστε στον εαυτό σας να πάρετε την καλύτερη για εσάς απόφαση;
Περιμένω τα μηνύματα σου στο info@marealaoutari.com.
Μάρεα Λαουτάρη
Life & Business Coach
Trained by Tony Robbins
www.marealaoutari.com