Τοξικοί άνθρωποι: Πώς θα τους εντοπίσεις και πώς θ΄απαλλαγείς από αυτούς
Τοξικοί είναι οι επικριτικοί που δεν έχουν ένα καλό λόγο να πουν και πάντα βρίσκουν κάτι να σχολιάσουν αρνητικά.
Τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας. Τους βρίσκουμε στην εργασία, στο κοινωνικό περιβάλλον μας, στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, στις πλατείες, στις παιδικές χαρές. Μπορεί να είναι προϊστάμενοι, συνάδελφοι, πελάτες, φίλοι ή απλά γνωστοί μας και είναι παντός εποχής. Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως και να μπορούσαμε να τους αποφύγουμε. Πως μπορούμε όμως να προστατευτούμε εάν οι τοξικοί είναι στενοί συγγενείς μας ή ακόμα χειρότερα πρόκειται για τον ίδιο τον σύντροφό μας;
Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά ποιοι τύποι ανθρώπων θεωρούνται τοξικοί.
Τοξικοί είναι οι επικριτικοί που δεν έχουν ένα καλό λόγο να πουν και πάντα βρίσκουν κάτι να σχολιάσουν αρνητικά. Οι ελεγκτικοί που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο και σκοπός της ζωής τους είναι να σου πουν τι κάνεις λάθος. Εκείνοι που μας χειραγωγούν (μυστικά ή φανερά). Οι κουτσομπόληδες, οι γκρινιάρηδες, οι καχύποπτοι, οι συνωμοσιολόγοι και οι εγωκεντρικοί. Οι ναρκισσιστές και τα “θύματα” που θεωρούν ότι όλοι τους εκμεταλλεύονται ή ότι η ζωή (ή χειρότερα εσύ προσωπικά) τους “χρωστάς”. Θα πεις παραδείγματος χάριν στη μητέρα σου, ότι το παιδί σου κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο και εκείνη θα σου ανοίξει συζήτηση για τις αμέτρητες θυσίες που έκανε η ίδια για να πετύχει ο εγγονός της. Θα πεις στον φίλο σου ότι επιτέλους απέκτησες το αυτοκίνητο που πάντα ήθελε και εκείνος θα σου απαντήσει ότι καίει τόση βενζίνη που σύντομα δεν θα μπορείς να το κυκλοφορήσεις.
Οι τοξικοί επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας περισσότερο από όσο μπορούμε να καταλάβουμε. Μας στραγγίζουν από την ενέργειά μας, καταστρέφουν τη διάθεσή μας, φροντίζουν να μας κάνουν να νιώθουμε διαρκώς άσχημα.
Λειτουργούν σαν “μαύρη τρύπα”. Δίπλα σε έναν τοξικό δεν μπορείς να κερδίσεις ποτέ. Όσο κι αν προσπαθήσεις, όσο και να προσφέρεις, όσο κι αν εξηγήσεις, τίποτα δεν είναι αρκετό. Θα σχολιάσει μια αρνητική πλευρά που δεν θα σου περνούσε ποτέ από το μυαλό. Θα παραπονεθεί για κάτι που δεν θα σκεπτόσουν. Θα τραβήξει την προσοχή πάνω του ακόμα και σε θέματα που μοιάζει εξωφρενικό να το κάνει. Οι τοξικοί, ρουφάνε την ενέργειά μας, την αυτοπεποίθησή μας. Μας κάνουν να νιώθουμε ένοχοι και ανάξιοι, μη κυρίαρχοι της ζωής μας.
Το άγχος που μας προκαλούν κάνει τον εγκέφαλό μας να τροφοδοτεί το σώμα μας με ορμόνες όπως η χοληστερόλη (η ορμόνη του άγχους). Εάν αυτό γίνεται συχνά, προκύπτει μια σειρά ασθενειών (η λέξη “ασθένεια” προέρχεται από το στερητικό άλφα και τη λέξη σθένος). Με δυο λόγια ο τοξικός μας αρρωσταίνει.
Πώς τους αντιμετωπίσεις
Εάν βρίσκεσαι σε επαφή με κάποιον τοξικό άνθρωπο στο εργασιακό περιβάλλον, πρέπει ν' αντιληφθείς καταρχήν ότι τα σχόλιά τους δεν αφορούν στην ικανότητά σου ως επαγγελματία. Ότι κι αν κάνεις πάντα κάτι θα βρουν. Όποιος αντιμετωπίζει έναν τοξικό άνθρωπο το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα χάσει, καθώς η επιμονή του τοξικού στον αρνητισμό είναι ατέλειωτη. Ας δούμε όμως κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν.
1.Μη πέφτεις στο επίπεδό τους. Μην παίζεις το “παιχνίδι” τους.
Οι τοξικοί μας χρειάζονται για να παίξουν το “παιχνίδι” τους. Εάν δεν ανταποκριθούμε τους μπλοκάρουμε και τους αναγκάζουμε να πάνε στο επόμενο θύμα τους που είναι περισσότερο δεκτικό στην τοξικότητά τους. Σταμάτησέ τους επαναφέροντας τη συζήτηση στο θέμα που έχει τεθεί και όχι σε περιττούς συναισθηματισμούς, σχολιασμούς ή επίκριση.Πρέπει να συνειδητοποιήσεις λοιπόν ότι δεν είναι προσωπικό θέμα και να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις έναν τοξικό ούτε να τον αλλάξεις.
2.Δεν χρειάζεσαι εξωτερική επιβεβαίωση για να καταλάβεις την αξία σου.
Από τη στιγμή που γνωρίζεις ότι έχεις κάνει εξαιρετικά τη δουλειά σου μην ασχολείσαι με τη γνώμη του τοξικού.
3.Θέσε τα όριά σου.
Μάθε να λες “όχι” σε ότι ξεφεύγει από τα όρια και σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου. Αυτό που κάνει ο τοξικός είναι κακοποιητική συμπεριφορά.Πάρε απόφαση να λες όχι όπου χρειάζεται και εξασκήσου σε αυτή τη δεξιότητα σταδιακά ώστε να προστατευθείς.
4.Όσο περισσότερο αυξάνεται το επίπεδο της αυτοεκτίμησής σου τόσο πιο ανελαστική θα είσαι στη γνώμη του άλλου.
5.Ο καλύτερος τρόπος για να τους αντιμετωπίσεις είναι να μη τους δώσεις χώρο και χρόνο να μιλήσουν για την προσωπική τους άποψη. Με δυο λόγια, απόφυγέ τους.
Μη ρωτάς τη γνώμη τους. Μη μοιράζεσαι θέματα που σε απασχολούν μαζί τους. Μην κάνεις “ανοιχτές” ερωτήσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την τοξικότητά τους. Απάντησε κοφτά και μονολεκτικά όσο περισσότερο γίνεται. Δείξε απασχολημένη.Θα διαπιστώσεις ότι εάν δεν ασχοληθείς μαζί τους, θα στρέψουν την τοξικότητά τους σε κάποιο άλλο θύμα, περισσότερο ευάλωτο από εσένα.
Οι τοξικοί δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί δεν αντιλαμβάνονται την τοξικότητά τους. Συνέχισε να τους αγαπάς, ειδικά εάν είναι μέλη της οικογένειάς σου, όμως μην τους κάνεις παρέα.
Μάρεα Λαουτάρη
Life & Business Coach
Trained by Tony Robbins
www.marealaoutari.com