Αλήθεια, ποιος σε αναγνωρίζει πια από τον γραφικό σου χαρακτήρα;
Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί συμφωνούν στην άποψη πως ο γραπτός λόγος κάθε ανθρώπου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του.
Πριν από λίγο καιρό έτυχε να γίνω μάρτυρας ενός περιστατικού που πραγματικά μου έδωσε τροφή για σκέψη! Ένα ιδιόχειρο σημείωμα ήταν ακουμπισμένο επάνω σ΄ένα γραφείο. Ένα σημείωμα που είχε πληροφορίες για κάτι που έπρεπε να γίνει την επόμενη ημέρα. Αυτό όμως που εντυπωσίασε τους συναδέλφους (όταν το πήραν στα χέρια τους) ήταν όχι η πληροφορία του σημειώματος αλλά τα υπέροχα γράμματα εκείνου ή εκείνης που το έγραψε. Ποιος να είναι;
Από τα στρογγυλά και καλλιγραφικά γράμματα καταλάβαμε αμέσως πως επρόκειτο για γυναίκα. Ναι αλλά ποια; Και εκεί άρχισε μια αναζήτηση που σε άλλες εποχές ένα τέτοιο γεγονός δεν θα έβαζε κανέναν να σκεφτεί τα αυτονόητα!Γιατί πολύ απλά παλιότερα δεν είχαμε υπολογιστές συνεπώς όλα όσα γράφαμε ήταν ιδιόχειρα! Έτσι γνωρίζαμε αμέσως ποιος υπέγραφε τι.
Γυρίζω πίσω και σκέφτομαι:από την πρώτη τάξη του δημοτικού μέχρι και το Λύκειο, δεν υπήρχε περίπτωση να μην αναγνωρίσει κάποιος (δάσκαλος, καθηγητής, συμμαθητής) το γραπτό σου από τον τρόπο γραφής σου. Τα γράμματα, τις λέξεις που χρησιμοποιούσες... Όλα αυτά μαζί συνέθεταν εσένα!Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη πως ο γραπτός λόγος κάθε ανθρώπου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του.
Αλήθεια πόσα σκαμπανεβάσματα έχει περάσει το γραπτό μας; Πόσες φορές δεν έχουμε αλλάξει (ανάλογα με την ηλικία αλλά και τις συναισθηματικές μας μεταπτώσεις) τα γράμματά μας; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη δασκάλα μας να μας λέει πως πρέπει να διορθώσουμε τον τρόπο που γράφουμε κάποια γράμματα. Γράμματα συρτά, γράμματα ακανόνιστα, γράμματα πολύ μεγάλα ή μικρά, γράμματα που αιωρούνται σε κάθε γραμμή... Κι όμως όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα συνθέτουν τον χαρακτήρα μας! Έμας τους ίδιους! Είναι ο καθρέφτης και η ταυτότητα της ψυχής μας!
Η επιστήμη της «Γραφολογίας» δεν είναι τυχαία μια πολύ σημαντική απόδειξη της ανακάλυψης της προσωπικότητάς μας. Πρωτοπόρος, βεβαίως, σε αυτή ήταν ο Ιταλός φιλόσοφος Camillo Baldi, ο οποίος το 1622 δημοσίευσε μια πραγματεία του σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τον χαρακτήρα ενός ατόμου, βασιζόμενοι στο γραφικό του χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γραφικός χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός, όπως και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Ωστόσο, παρατηρώντας κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τη διάταξη στον χώρο, το μέγεθος των γραμμάτων και την κατεύθυνσή τους, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του γράφοντος. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι η αποφασιστικότητα, η αντίληψη, η ισορροπία σκέψης και συναισθημάτων, η ανεξαρτησία, η μεθοδικότητα, η φαντασία, η σταθερότητα του χαρακτήρα, ο ναρκισσισμός κι άλλα.
Αν μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να αναγνωρίζαμε το γραπτό κάθε συναδέλφου ή φίλου μας πόσο διαφορετικά θα βλέπαμε τους ανθρώπους γύρω μας; Μου έχει λείψει αυτή η διαδικασία. Να κοιτάζω μέσα στις σημειώσεις τους και να ανακαλύπτω χαρακτήρες.Χαμόγελα και απογοητεύσεις, εξωστρέφεια και νοσταλγία, αδυναμίες και φαντασία. Καλλιγραφίες και γωνιώδεις γραμμές, πόσα μυστικά κρύβουν μέσα τους;Τελικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας (και όλα τα ομολογουμένως όμορφα που έχει φέρει μαζί της αυτή η επανάσταση) πόσα άλλα όμορφα πράγματα έχουμε αφήσει πίσω μας!
Για να γυρίσουμε λοιπόν στο περιστατικό, ο κάτοχος βρέθηκε μα τελικά ...πόση σημασία είχε; Τροφή για τη δική σου σκέψη αυτή τη φορά ...
Ακολούθησέ με στο Instagram @natassasidirokastritou
Περιμένω τα μηνύματά σου στο n.Sidirokastritou@queen.dpg.gr