Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες είναι σαν χειμώνας χωρίς χιόνι
Γιατί τα δικά μας Χριστούγεννα πρέπει να εμπεριέχουν μυρωδιές και εικόνες που αναβλύζουν... στιγμές.
Χριστούγεννα! Η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου! Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ κάθε χρόνο, την ημέρα που στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο (εκεί στα μέσα Νοέμβρη δηλαδή), ετοιμάζω τους παραδοσιακούς μου κουραμπιέδες. Μη με πεις τρελή αλλά για μένα αυτό είναι συνυφασμένο με τη χαρά, την προσμονή για κάτι καλύτερο που σίγουρα θα έρθει. Ναι, κρύβει ξεκάθαρα αισιοδοξία, όχι όμως ψεύτικη,ουτοπική. Είναι εκείνη η αισιοδοξία που σου κλείνει το μάτι για όλα όσα επιθυμείς να' ρθουν και είσαι σίγουρη ότι θα 'ρθουν, απλώς περιμένεις να περάσουν οι ημέρες για να τα αντικρίσεις.
Οι κουραμπιέδες λοιπόν για εμένα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο γεύση, κρύβουν μέσα τους αμέτρητες στιγμές: χαρά, νοσταλγία, προσμονή, γέλια και συγκινήσεις. Η συνταγή που πάντοτε ακολουθώ είναι από τα βιβλία της μητέρας του άντρα μου, της γιαγιάς Οριάνας, και μιας και δεν είναι πια κοντά μας χρόνια τώρα, είναι ένας τρόπος για να την φέρνουμε ξανά δίπλα μας! Και ναι, με ένα μαγικό ραβδάκι αυτοί οι κουραμπιέδες γίνονται οι νοστιμότεροι του κόσμου! Πόσο περίεργο και συνάμα πόσο συγκλονιστικό: μια γεύση, μια μπουκιά να λειτουργεί σαν σφαίρα στον χωροχρόνο!
Λατρεύω τις γιορτές. Θα μπορούσα να έχω μόνιμα το σπίτι μου ανοικτό και να οργανώνω parties. Μου αρέσει να δημιουργώ: να φτιάχνω ένα παραμύθι στο μυαλό μου (concept το λέμε στις μέρες μας) και να το οργανώνω από την αρχή έως το τέλος. Διακόσμηση, φαγητό, καλεσμένοι, ποτά, δώρα... τα πάντα! Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχω επιλέξει να ασχολούμαι με την διακόσμηση και το DIY. Γιατί #homemade είναι ότι δημιουργούμε μόνοι μας και μας φτιάχνει τη διάθεση.
Στα δικά μου Χριστούγεννα το homemade είναι έντονο. Κάθε συνταγή κρύβει και μια διαφορετική ιστορία, μια ξεχωριστή νοστιμιά. Κάθε γεύση εμπεριέχει στο δικό της DNA εικόνες και στιγμές που μας έχουν σημαδέψει. Οι δικές μου χριστουγεννιάτικες στιγμές κλείνουν μέσα τους πολλά συναισθήματα και οι γεύσεις λειτουργούν σαν μικρές εικόνες, σαν deja vu που νιώθεις πως το ζεις ξανά και ξανά...
Έτσι θέλω να μεγαλώσουν και τα παιδιά μου. Να κρατούν τις παραδόσεις, να τις ενισχύουν με εκείνες που αγαπούν και να μπορούν να ομορφαίνουν τις στιγμές τους με γεύσεις (που γίνονται εικόνες) αναλλοίωτες στον χρόνο. Αυτό λοιπόν συμβολίζουν για μένα οι κουραμπιέδες της γιαγιάς, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικοί.
Τι; Γλυκαθήκατε; Θα σας αφήσω με το μυστικό της γιαγιάς Οριάνας που ήξερε να μετατρέπει κάθε συνάντηση σε πραγματική γιορτή. Μόνο με το χαμόγελο και τα ...χεράκια της!
Είμαι σίγουρη πως με αυτή τη συνταγή κι εσύ θα δημιουργήσεις τις δικές σου αναμνήσεις!
Θα χρειαστείς:
-1 κιλό αλεύρι μαλακό
-1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
-500 γρ. βούτυρο γάλακτος
-1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
-2 κρόκους αυγών
-2 βανίλιες
-1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη
-100 γρ. αμύγδαλο
-ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τα στάδια της παρασκευής:
Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι ν’ ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε του κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, τις βανίλιες και το αμύγδαλο (αν θέλεις μπορείς να το θρυμματίσεις σε μικρά κομματάκια) ενώ στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το χέρι ώσπου να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας. Έπειτα πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος της αρεσκείας μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο, τους αφήνουμε να “ξεκουραστούν” για 3 λεπτά και έπειτα τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη!
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα φίλες μου!
Πηγή φωτογραφιών: picme.gr
Ακολούθησέ με στο Instagram @natassasidirokastritou