Τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει όταν έχεις φαγούρα στο κεφάλι;
Οι λόγοι είναι περισσότεροι απ' όσους νομίζεις.
Πόσες φορές δεν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ξύνει το κεφάλι του καθώς σκέφτεσαι; Το κάνουμε επίσης και όταν είμαστε μπερδεμένοι. Τις περισσότερες φορές δεν το συνειδητοποιούμε καν. Αλλά συμβαίνει! Το κάνουμε ακόμη και όταν είμαστε θυμωμένοι ή το αντίθετο, όταν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις γιατί σε πιάνει φαγούρα στο κεφάλι όλες αυτές τις φορές υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι τους οποίους πρέπει να διορθώσεις.
Αν διαπιστώσεις ότι πέφτουν μερικές άσπρες νιφάδες από το κεφάλι σου καθώς ξύνεσαι (και δεν είναι σίγουρα χιονιού), μάλλον πρόκειται για πιτυρίδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε «τρώει» το κεφάλι σου, ανέφερε η Κλινική του Κλίβελαντ. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας ανταποκρίνεται σε υπερβολική ανάπτυξη λιπαρότητας, η οποία εμφανίζεται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής. Μια άλλη αιτία είναι η αυτοάνοση ασθένεια της ψωρίασης, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κνησμό και ξεφλούδισμα του δέρματος.
Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους να ξύνεις το κεφάλι σου. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχεις μια δερματική αντίδραση από ένα νέο προϊόν περιποίησης μαλλιών, όπως σαμπουάν ή μαλακτικό. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής, μπορεί να προκληθεί από αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα ομορφιάς που έρχονται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής μας. Ευτυχώς, η διακοπή της χρήσης του προϊόντος είναι μερικές φορές αρκετή για να σταματήσει η αλλεργική αυτή κατάσταση.
Τρεις ακόμη λόγοι για τους οποίους μας τρώει το κεφάλι μας
Δυστυχώς, ειδικά όταν έρχεσαι σε επαφή με μικρά παιδιά, μπορεί να έχεις κολλήσει ψείρες. Οι ψείρες προκαλούν μεγάλη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής το οποίο είναι εύκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με ειδικά σαμπουάν και λοσιόν.
Ενώ ο κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι απλώς κάτι παροδικό, μπορεί να είναι σημάδι και για κάτι πιο σοβαρό. «Εάν δεν έχεις άλλα σωματικά συμπτώματα, ο κνησμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρικού προβλήματος», αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Και σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο κνησμός μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του δέρματος.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο που θα εξετάσει προσεκτικά το δέρμα σου και ας χρειαστεί θα σε βάλει να κάνεις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Ο κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής είναι σαφέστατα -στην καλύτερη περίπτωση- ενοχλητικό μπορεί όμως να είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.