Πόσο κακό τελικά κάνει η ζάχαρη στην επιδερμίδα μας;
Η παγκοσμίως γνωστή διατροφολόγος -και πρώην μοντέλο- Rosemary Ferguson εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να έχουμε πάντα τέλειο δέρμα.
Το ερώτημα αυτό είναι πάντα επίκαιρο και πάντα μας απασχολεί (κυρίως τις γιορτινές ημέρες που η λαχτάρα μας για γλυκά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη): «Η ζάχαρη κάνει κακό στο δέρμα μας;».
Οι διατροφολόγοι και οι δερματολόγοι συνεχώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή την ερώτηση. Είναι γνωστό ότι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και άλλες γλυκαντικές ουσίες, όταν περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα, κάνουν κακό στον οργανισμό μας. Ποσά λίγα όμως ξέρουμε για τις επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη στο δέρμα μας;
Η διατροφολόγος και πρώην μοντέλο, Rosemary Ferguson (έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές καμπάνιες των οίκων Prada και Miu Miu) σε συνέντευξή της στην Ιταλική Vogue, μίλησε για το βιβλίο της με τίτλο «Juice», στο οποίο εξηγεί γιατί τα γλυκά, τα παγωτά και τα σνακ γερνούν το δέρμα μας.
https://www.instagram.com/p/CDMpsnoheVp
«Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη ή τρόφιμα που μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη (οι απλοί υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τ' αρτοσκευάσματα) το σώμα μας τα διασπά σε γλυκόζη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, προκαλώντας φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η φλεγμονή παράγει ένζυμα που διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση του δέρματος και την εμφάνιση των ρυτίδων. Εκτός από τη γήρανση, η γλυκοζυλίωση μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως ακμή. Η ζάχαρη είναι πραγματικά ο χειρότερος εχθρός του δέρματός μας!», λέει η Rosemary Ferguson.
Ποια είναι όμως τα άλλα συμπτώματα που εμφανίζει η επιδερμίδα μιας γυναίκα που καταναλώνει πολύ ζάχαρη; «Εκτός από τη διάσπαση του κολλαγόνου, η ζάχαρη καταστρέφει τα βακτήρια του εντέρου και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εκδηλώνεται στο πρόσωπο με τη μορφή λεπτών γραμμών, ρυτίδων, μαύρων κύκλων και ακμής. Το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται λεπτό και συρρικνωμένο. Εχθρός του δέρματός μας δεν είναι μόνο η λευκή ζάχαρη αλλά και όλα όσα περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι, η στέβια, το σιρόπι αγαύης και η ζάχαρη καρύδας. Επιλογές όπως η ζάχαρη καρύδας (καλή ποιότητα) και η οργανική ζάχαρη σφενδάμου είναι ελαφρώς καλύτερες (καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά), αλλά εξακολουθούν να είναι σάκχαρα και το σώμα μας τα επεξεργάζεται ως έχουν».
Όσο για τα φρούτα, η Ferguson λέει ότι είναι ένα ολόκληρο φαγητό και δεν προκαλούν στιγμιαίες αιχμές στο σάκχαρο του αίματος επειδή περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. «Προσπαθήστε πάντα να προσλαμβάνετε τη ζάχαρη σας από τα φρούτα και να επιλέξετε χαμηλής γλυκαιμικής επιλογές όπως είναι τα μούρα».
Images: freepik.com