5 tips για να έχεις πάντα λευκά δόντια χωρίς να κάνεις λεύκανση
Γιατί όλες μας επιθυμούμε ένα όμορφο χαμόγελο, με υγιή δόντια και ούλα.
Η παραμονή μας στο σπίτι όλο αυτό το διάστημα μας έκανε να χάσουμε -ή και να αμελήσουμε- την τακτική μας επίσκεψη σε πολλούς γιατρούς και ένας από αυτούς ήταν ο οδοντίατρός μας.
Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές αμελούμε οικειοθελώς την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο κάτι που πηγάζει από τον φόβο μας και μόνο, λένε οι ειδικοί. Όλες μας όμως επιθυμούμε ένα όμορφο χαμόγελο, με υγιή δόντια και ούλα. Χωρίς να παραβλέπεις λοιπόν την προκαθορισμένη επίσκεψή στον γιατρό σου (είναι ο μόνος που μπορεί να παρακολουθεί στενά την υγεία των δοντιών σου) υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα δόντια σου λευκά και υγιή έως ότου κλείσεις το επόμενο ραντεβού σου. Συμβουλές που συστήνουν οι γιατροί ώστε να μπορείς και μόνη σου να εφαρμόζεις για να φροντίζεις την καλή υγιεινή της στοματικής σου κοιλότητας.
1. Πες «όχι» σε μια λανθασμένα DIY τερτίπια
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχουν αναφορές για άτομα που παίρνουν την στοματική τους υγιεινή στα χέρια τους και προσπαθούν να κάνουν τους οδοντιάτρους, διορθώνοντας προβλήματα των δοντιών τους στο σπίτι. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον οδοντίατρό σου εάν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα με τα δόντια ή τα ούλα σου. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να πας στον οδοντίατρο, εκείνος θα σου προσφέρει τις συμβουλές του τηλεφωνικά για να σε βοηθήσει να φροντίσεις την οδοντική σου υγεία με τον καλύτερο δυνατό (και επιστημονικό) τρόπο».
2. Θυμήσου τα βασικά
Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά να θυμάσαι να βουρτσίζεις τα δόντια σου πρωί και βράδυ και να ακολουθείς την καθημερινή σου ρουτίνα με νήμα.
3. Πρόσεχε τι τρως
Οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι -και όχι πάντα προς το καλύτερο. Μερικοί από εμάς απολαμβάνουμε πιο ζαχαρούχα τρόφιμα ή δοκιμάζουμε μια αποτοξίνωση που περιλαμβάνει άφθονο λεμόνι και ζεστό νερό. Υπήρξε επίσης μια αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, τσαγιού και καφέ από την έναρξη της καραντίνας μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι επιζήμια για την υγεία των δοντιών μας, θέτοντάς τα δόντια μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο φθοράς και διάβρωσης των οξέων.
4. Να είσαι σε επαγρύπνηση
Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να φροντίζουμε την καλή προσωπική μας υγιεινή - ακόμα και όταν πρόκειται για τα δόντια μας. Τα στόματά μας έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώσουν λοιμώξεις, οπότε κράτα την οδοντόβουρτσά σου μακριά από τις άλλες. Αποθήκευσε το τριχωτό της οδοντόβουρτσάς σου μέσα σε ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και βεβαιώσου ότι την ξεπλένεις με ζεστό νερό πριν και μετά το βούρτσισμα. Και τέλος να αλλάζεις συχνά την οδοντόβουρτσά σου.
5. Να θυμάσαι ότι τα δόντια σου βιώνουν το άγχος σου
Εάν είσαι επιρρεπείς στο να τρίζεις τα δόντια σου ή να τα σφίγγεις κάθε φορά που νιώθεις άγχος, μάλλον αυτές τις ημέρες το κάνεις ακόμα περισσότερο, σωστά; Αν συμβαίνει αυτό, είναι πιο πιθανό να υποφέρετε από σπασμένα δόντια καθώς και πονοκεφάλους. Προσπάθησε να βρεις κάτι που να σε βοηθά να χαλαρώνεις και να αποφεύγεις σκληρά, τραγανά τρόφιμα που μπορεί να σου προκαλέσουν θρυμματισμό των δοντιών.