Μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια βιομηχανία ο κορωναϊός
Οι πωλήσεις φαίνεται να πέφτουν σε μια στιγμή όπου η αγοραστική κίνηση θα έπρεπε να είναι στο πικ της, λόγω της κινέζικης πρωτοχρονιάς.
Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και οι μεγαλύτερες εταιρείες πολυτελών προϊόντων αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πλήγμα. Η αιτία; Μα φυσικά οι διαταραχές που έχουν προκληθεί από την εξάπλωση του θανάσιμου κορωναϊού.
Η αυτοκινητοβιομηχανία
Το Ουχάν είναι μία πόλη που χαρακτηρίζεται ως μητρόπολη των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η πόλη φιλοξενεί πολυάριθμες αυτοκινητοβιομηχανίες που προμηθεύουν τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Η General Motors (GM), η Nissan (NSANF), η Renault (RNLSY)και η Honda (HMC) είναι μεταξύ πολλών εταιρειών που διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής στο Ουχάν. Όλες οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται τα εργοστάσια μέσω κοινοπραξιών με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Μόνο το εργοστάσιο General Motors στο Ουχάν απασχολεί περίπου 6.000 εργαζόμενους.
Η πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε απομόνωση, αφού το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έκλεισαν, όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη έχουν ανασταλεί και ορισμένοι από τους κύριους αυτοκινητόδρομους έκλεισαν. Τουλάχιστον 10 πόλεις και σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική συνοικία Χουέι της Κίνας αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Το Πεκίνο και η Σαγκάη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Η διακοπή των μεταφορών θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις και να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες σε μια εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται ήδη με την πτώση των πωλήσεων. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, μειώθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια το 2019, σύμφωνα με την LMC Automotive.
Ο κόσμος της μόδας
Οι μετοχές σε εταιρείες πολυτελείας, οι οποίες επωφελούνται συνήθως από τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους, επλήγησαν αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας του κορωναϊού . Η LVMH (LVMHF), η οποία κατέχει τη Louis Vuitton και την Fendi, είδε μείωση κατά 4,5% από την περασμένη Δευτέρα. Η Gucci και η Balenciaga «παιδιά» της Kering (PPRUF) μειώθηκαν κατά 5%, ενώ η εταιρεία Cartier, είδε μείωση κατά 6%. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να έχουν «σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, που αποτελεί για την Κίνα την πιο δημοφιλή περίοδο αγορών. Το 2018, οι Κινέζοι καταναλωτές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δαπάνησαν 770 δισεκατομμύρια γιουάν (δηλαδή 115 δισεκατομμύρια δολάρια) για είδη πολυτελείας, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των συνολικών δαπανών, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com