Scrub VS Peeling: Ποιο να επιλέξω για τη δική μου επιδερμίδα ώστε να δείχνω λαμπερή στο ρεβεγιόν;
Παρακάτω ξεκαθαρίζουμε το τοπίο για να μην έχεις ξανά καμία αμφιβολία και να μπορέσεις να δώσεις στην επιδερμίδα σου αυτό που χρειάζεται κάθε φορά.
Ένα λαμπερό δέρμα είναι πάντα αυτό που χρειαζόμαστε κάθε μέρα, πόσο μάλλον τις ημέρες των γιορτών! Η πιο άμεση λύση μας; Μάσκες, peeling, scrub... Αλήθεια πόσες από εμάς γνωρίζουμε τελικά τι είναι το scrub και τι το peeling και ποιο τελικά από τα δύο κάνει καλό στην δική μας επιδερμίδα; Οι περισσότερες δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε και χρησιμοποιούμε και τους δύο τρόπους για να ανανεώσουμε το δέρμα μας κάθε φορά που το νιώθουμε θαμπό ή αφυδατωμένο. Ποιο όμως από τα δύο έχει ανάγκη η κάθε επιδερμίδα και πώς πρέπει να τα ξεχωρίζουμε; Παρακάτω ξεκαθαρίζουμε το τοπίο για να μην έχεις ξανά καμία αμφιβολία και να μπορέσεις να δώσεις στην επιδερμίδα σου αυτό που χρειάζεται κάθε φορά.
Μηχανική VS χημική απολέπιση!
– Τα scrub είναι προϊόντα που κάνουν μηχανική απολέπιση και στην σύνθεση τους θα βρεις κόκκους.
– Peeling είναι τα προϊόντα που κάνουν χημική απολέπιση και στην σύνθεση τους δεν υπάρχουν κόκκοι, παρόλα αυτά νιώθεις ένα μικρό κάψιμο όταν έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα σου. Κυκλοφορούν σε λεπτόρρευστες κρέμες ακόμη και σε λοσιόν.
Tι πρέπει να προσέξω στη μηχανική απολέπιση στο σπίτι;
Η μηχανική απολέπιση στο σπίτι δεν πρέπει να γίνεται ποτέ σε δέρμα με ενεργό ακμή! Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χειροτερεύσει όλα τα σπυράκια, μπορεί να δημιουργήσει νέα και να ερεθίσει το δέρμα, ιδίως αν βάζουμε τοπική θεραπεία από το δερματολόγο μας.
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα είδη της απολέπισης. Αν τα προϊόντα έχουν τραχιά υφή (όπως για παράδειγμα οι καρποί φρούτων) καλό είναι να τα αποφεύγουμε γιατί περισσότερο τραυματίζουν παρά καθαρίζουν την επιδερμίδα μας. Τα ανέχονται μόνο τα παχιά δέρματα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τρίβουμε το προϊόν απαλά σε νωπή πάντα επιδερμίδα.
Υπάρχουν, όμως, και άλλα προϊόντα που κάνουν μηχανική απολέπιση και έχουν λεπτή υφή όπως είναι οι κόκκοι της ζάχαρης, η βρώμη, το ρύζι, το οξείδιο του αργίλου κλπ. Αυτά ταιριάζουν στα περισσότερα δέρματα χωρίς ερεθισμό και φόβο.
Χημική απολέπιση: αντιμετωπίζει και τις ρυτίδες!
«Εκτός από τη μηχανική απολέπιση υπάρχει και η χημική με βασικότερο εκπρόσωπο τα οξέα φρούτων ή αλλιώς α-υδροξυοξέα( AHA) σαν το γλυκολικό οξύ. Αυτά ενυδατώνουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις την επιδερμίδα, ομαλοποιώντας την κεράτινη στοιβάδα και φυλακίζοντας την υγρασία μέσα στο δέρμα. Σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιμετωπίζουν και τις επιφανειακές ρυτίδες. Επίσης, χαρίζουν στην επιδερμίδα ένα αποτέλεσμα λεύκανσης. Τα ευαίσθητα δέρματα καλό είναι να χρησιμοποιούν φιλικότερα AHA όπως το μανδελικό οξύ ή το λακτοβιονικό οξύ (το διαβάζεις πάντα στις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγεις). Αν έχουμε λιπαρό δέρμα το σαλικυλικό οξύ (ή BHA) είναι καταλληλότερο γιατί θα εισχωρήσει πιο βαθιά και έχει και αντιμικροβιακή δράση», μας συμβουλεύει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης.
Επίσης, μετά τη λοσιόν ή το εμποτισμένο βαμβάκι με τα πολύτιμα AHA (η χημική απολέπιση έρχεται συνήθως σε αυτή τη μορφή), ανοίγει ο δρόμος στην επιδερμίδα μας για να διεισδύσει η κρέμα μας βαθύτερα στο δέρμα και γίνεται πιο δραστική.
Και τελικά τι να επιλέξω;
-Προτίμησε την μηχανική απολέπιση (scrub) αν: έχεις κανονική προς λιπαρή επιδερμίδα με διεσταλμένους πόρους.
-Προτίμησε την χημική απολέπιση (peeling) αν: ανήκεις σε μεγαλύτερο ηλικιακό target group, η επιδερμίδα σου είναι ξηρή κι έχεις θέματα φωτογήρανσης ή κηλίδες.
Ευχαριστούμε πολύ τον Δερματολόγο και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Στέλιο Αγγελίδη για τις πολύτιμες συμβουλές του.