Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών όταν είσαι έγκυος
Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γυναίκες στον γυναικολόγο τους μόλις μείνουν έγκυες.
Σε γενικές γραμμές οι χημικές ουσίες σε μόνιμες και ημι-μόνιμες βαφές μαλλιών δεν είναι ιδιαίτερα τοξικές. Οι περισσότερες έρευνες, αν και περιορισμένες, δείχνουν ότι είναι ασφαλές να βάφεις τα μαλλιά σου ενώ είσαι έγκυος.
Ωστόσο μια γενική οδηγία προς τις εγκύους είναι να βάφουν τα μαλλιά τους μετά τη 12η εβδομάδα και όχι από τη ρίζα δηλ. να μην έρχεται σε επαφή η βαφή με το δέρμα του κεφαλιού της εγκύου..
Πολλές γυναίκες αποφασίζουν να απέχουν από αυτή τη διαδικασία όταν μένουν έγκυες. Άλλες πάλι αποφασίζουν να περιμένουν να βάψουν τα μαλλιά τους μετά από τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους. Αν βάφεις τα μαλλιά σου μόνη σου μπορείς να μειώσεις περαιτέρω τον κίνδυνο ως εξής:
- Φόρα γάντια
- Άφησε τη βαφή στα μαλλιά σου τον λιγότερο δυνατό χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία
- Κάνε τη διαδικασία σε καλά αεριζόμενο χώρο
- Ξέπλυνε καλά το τριχωτό της κεφαλής σου μόλις εφαρμοστεί η βαφή
- Φρόντισε να μην έρχεται η βαφή σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού σου, παρά μόνο με τα μαλλιά σου, να αποφεύγεις δηλαδή τη βαφή της ρίζας. Έτσι, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν θα απορροφηθούν μόνο από τα μαλλιά σου και όχι από το τριχωτό της κεφαλής σου με το ενδεχόμενο να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι ημι-μόνιμες και οι καθαρά φυτικές βαφές, όπως η χέννα, αποτελούν ασφαλή εναλλακτική λύση. Να θυμάσαι ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την κανονική κατάσταση της τρίχας σου.Για παράδειγμα, τα μαλλιά σου μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά από ό, τι συνήθως, να απορροφήσουν περισσότερο ή λιγότερο τη βαφή ή να γίνουν ξηρά, κ.α.
Μίλα με τον κομμωτή σου για τις σχετικές συμβουλές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κι αν θηλάζεις;
Αν και η γνώση που έχουμε από μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα είναι περιορισμένη, η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση βαφής μαλλιών κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η μικρή ποσότητα των χημικών που υπάρχει στη βαφή μαλλιών αν και μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος είναι σχεδόν απίθανο να περάσει στο μητρικό γάλα.
Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές του τον Δρ. Παναγιώτη Ψαθά /Μαιευτήρα – Χειρουργό γυναικολόγο – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life